He's So Gay!

Det finns väldigt många normer och generaliseringar i vårt samhälle, och även om vi inte alltid tänker på dem, så styr de en stor del utav hur vi tänker och hur vi lever.

Som exempel: Vad tänker du på när du tänker leadsinger i ett rockband? En machoman i skinnbyxor med långt hår, som inte gör något annat än att ligga med dubbel D - blondiner?

Eller vad du tänker när någon ber dig beskriva en bög? Jo, alla bögar ÄLSKAR schlager, sminkar sig med puder och läppglans och bär rosa, tajta byxor med låg midja. Helst vill alla bögar jobba med mode eller hår, och de spenderar varje söndag med att ställa ut sin älskade lilla chihuahua, klädd i rosa tyll för att matcha hans byxor.

Såklart finns det alldeles säkert människor som lever just som i exemplen ovan, men det finns även en del "avvikelser"...

Rob Halford (Robert John Arthur Halford)

Född: 25 augusti 1951 i Walsall, England.

Gör: Sångare i bandet Judas Priest

Rob Halford kom ut ur garderoben 1998 under en intervju med MTV, men för Judas Priest hade Halfords sexuella läggning varit känd länge. Det hade även varit känt för Judas Priest - fans, men aldrig riktigt blivit bekräftat. Det sägs även att det var Halford som introducerade nitar och läder för rockscenen - efter att besökt ett antal S & M - klubbar.

                                        
                Rob Halford själv och med sin motorcykel, som ofta är med på scen.


Sir Elton John (Reginald Kenneth Dwight)

Född: 25 mars 1947 i Pinner, Middlesex, England

Gör: Sångare och pianist

Elton John erkände sig bisexuell i en intervju med Rolling Stone år 1976, där han även förklarade att han trodde att alla egentligen är bisexuella till en viss gräns. År 1984 på Alla Hjärtans Dag gifte han sig med tyskan Renate Blauel, i Sydney. Paret skilde sig fyra år senare, och Elton John kom ut som homosexuell. Idag lever Elton John tillsammans med David Furnish, och paret gifte sig i december 2005.


Sir Elton med sina välkända glasögon.


Freddie Mercury
(Farrokh Bulsara)             

Född: 5 september 1946 i Stone Town, Zanzibar

Död: 24 november 1991 i Kensington, London, England

Var: Sångare i bandet Queen

I början av 70 - talet hade Mercury ett förhållande med Mary Austin, som hon träffat via Brian May. Paret var tillsammans länge och förblev vänner efter deras uppbrott, som skedde i mitten av 70 - talet, då Mercury hade en affär med en manlig arbetare på skivbolaget Elektra Records. 1979 besökte Freddie Mercury ofta gaybadhus och klubbar, där han träffade med många olika partner. Detta slutade dock 1985 då Mercury träffade hårstylisten Jim Hutton. Hutton var också HIV-positiv, och paret levde tillsammans fram till Mercurys död 1991.

Freddie Mercury, lika stilig som vanligt.


De tre personerna ovan är antagligen bland de mest kända bögarna inom musikindustrin, varav de två undre antagligen är de mest kända. Men tro mig, det finns fler. Så sent som 2008 kom REM:s sångare Michael Stipe, ut ur garderoben - även om alla egentligen redan visste hans hemlighet. Enligt Stipe själv så insåg han att människor som är öppna med sin sexuella läggning kan hjälpa andra som vill komma ut, eller de som vill förstå. Vilket jag tror är sant, för ju fler som kommer ut desto tryggare blir det för alla homosexuella, och det blir inte heller "konstigt" att vara homo, utan alldagligt - som det egentligen skall vara.


Michael Stipe kom ut 2008.

// Sarah Strandberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0