Att älska eller att inte älska Marilyn Manson, Det är frågan?!

Det har, ända sedan Mansons debut i början på 90 - talet, diskuterats vilt både bland vanligt folk och i media huruvida han verkligen är Djävulens son eller inte. Några, som till exempel USA: s ex- president Clinton, kallar honom ond, medan andra bara anser honom vara en billig och utflippad Alice Cooper - kopia. Resten, så som jag själv, tycker att han är fantastisk! För er som nu inte förstår varför, skall jag förklara.

Under MTV: s metalhelg den 6-7 januari 2007, visades ett program som handlade om hårdrockens och metalens historia. De visade hur band som Metallica exploderat som en bomb under 80 - talet och hur Marilyn Manson tagit världen med storm. En av experterna som pratade i detta program kommenterade Manson med att säga att han verkligen har fattat vad metal handlar om, att han tar alla normer i samhället och ber dem dra åt skogen och att han gör precis vad han känner för, utan att bry sig om vad folk säger.

Jag håller med, det är precis det han gör, och han gör det suveränt. Detta skapar dock även problem för honom. Han har blivit världens beskyllningsdocka för de hemska och sjuka sakerna som händer i, speciellt det Amerikanska, samhället. Ta Columbine High School - massakern till exempel, två tonårspojkar går in i sin skola och skjuter ett antal människor, vissa dör, och det hela slutar med att de två gärningsmännen skjuter sig själva.

Enligt nyheterna var gärningsmännen Manson - fans, vilket det senare visade sig att de inte alls var, hela den slutsatsen drogs bara för att deras klädnad var lik Mansons och för att de var sminkade... (Snacka om att dra alla över en kam) Men hur hanterade då Marilyn Manson detta? Mycket bra tycker jag! I en intervju med Michael Moore sa han att han inte hade gjort någonting för gärningsmännen, mer än att lyssna på dem.

Därefter kom han och Moore att prata om bland annat reklam, till vilket Manson kommenterade "Keep the world afraid and they'll consume", vilket han sedan gjorde ytterligare en utläggning om, nämligen att nyheter/reklam gör allt för att skrämma dig så de kan sälja mer. Hans exempel var Clearasil, och tonåringars rädsla för finnar - "because if you have pimples the girls aren't gonna fuck you".

Hela denna intervju fick mig att inse en sak: Marilyn Manson gör inte bara väldigt bra musik, han är smart också! Och om ni nu som läser detta tänker: Usch nej, han är grotesk och obscen och jag avskyr honom, då vill jag också att ni skall tänka på att det hela bara är ett spel från hans sida. Han vill provocera, och drar sig inte för att trycka på era knappar genom att använda fula ord i sina texter, klä sig opassande eller genom att göra läskiga musikvideor. Allt handlar om att "bråka med bossen", och bossen i det här fallet är inget mindre än resten av jordens befolkning.

Jag skall dock inte blunda för att Marilyn Manson också har en baksida, och det sägs att hans ex - fru, Dita Von Teese, lämnade honom just för denna baksida - nämligen den stora mängden intag utav knark och sprit. Jag skall inte försvara detta, eftersom alla vet att knark och sprit inte är bra. Däremot så vill jag inte att man tar avstånd ifrån Marilyn Manson enbart på grund av detta, för det man skall ha i minnet är att han inte är den enda kändisen i världen med detta problem!


Hur som helst, så antar jag att det jag försöker få fram i denna text är att det bakom Marilyn Mansons hårdsminkade och speciella yttre döljer sig en människa. En människa som splittrat en hel värld med frågan: Skall man älska Marilyn Manson, eller skall man inte älska Marilyn Manson? För min egen del är svaret enkelt - Brian Hugh Warner, du har hela världen framför dina fötter, det är bara att fortsätta gå!!


Saker du kanske inte visste om Manson:

Gick i Heritage Christian School när han var yngre, men blev så småningom ateist eftersom han ansåg att den kristna läran var hycklande.

Efter en flytt med sin familj till Florida, började Manson på Broward College där han studerade teater och journalism. Han blev så småningom den assisterande nöjesredaktören för skoltidningen.

Jobbar inte bara som musiker, utan målar också. Han har bland annat målat framsidan till sin samlingsskiva "Lest We Forget". Han är även ett stort fan av surrealism-konstnären Salvador Dalí.

// Sarah Strandberg


Marilyn Manson under konsert för skivan "Eat me Drink me"


Med smink, gående på gatan


Marilyn Manson med sin ex-fru Dita Von Teese


Marilyn Mansons mugshot...


Och utklädd till sin favoritkonstnär

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0